Vuosien varrelta


Suodenniemen Urheilijat r.y. perustettiin neljän eri urheiluseuran hallinnolliseksi yhtymäksi. Sävin Pyrkijä, Suodenniemen Sisukkaat, Putajan Ponsi ja Taipaleen Sarastus olivat sen jälkeen seuran alajaostoja. Perustamiskokouksessa 8.8.1948 laadituissa säännöissä sanottiin mm:

´´Seuran tarkoituksena on toimia voimistelu- ja urheiluharrastuksen edistämiseksi ja levittämiseksi seuran kotipaikkakunnalla
1) innostamalla jäseniksi kirjoittautuneita ja muitakin henkilöitä voimistelu- ja urheiluharjoituksiin ja
2) työskentelemällä hyvän toverihengen juurruttamiseksi jäseniinsä.
Tähän päämäärään pyrkii seura toimeenpanemalla harjoituksia, näytöksiä, kilpailuja ja juhlia.´´


Vanhoja pöytäkirjoja selatessani aika kului kuin siivillä ja ihailin sitä innostusta ja aktiivisuutta, mitä seuraväen keskuudessa on ollut. Vuosien varrella seurassa on ollut lukuisia eri jaostoja. Perustuksen luojina ovat olleet yleisurheilu ja hiihto. Muina jaostoina mm. pesäpallo, suunnistus, uinti, jalkapallo, voimailu, jääkiekko, lentopallo, kuntourheilu, luistelu jne. Olipa alkuun erikseen vielä huvitoimikunta ja naisjaostokin.

Vuoden kulkua värittivät myös monet juhla- ja iltamatilaisuudet. Oli vapputanssit, juhannusjuhlat Osmansaaressa ja sittemmin Hongankalliolla yhdessä Nuorisoseuran kanssa sekä Tapanintanssit. Järjestettiin ohjelmallisia kesäjuhlia ja kansanuinteja.

Pöytäkirjojen kätköistä poimin vuoden 1951, josta toimintakertomuksessa mainittiin ´´oli hiljaista kun urheilukentän rakennustyötkin oli kesken´´. Tuona vuonna 340 jäsenen Suodenniemen Urheilijat järjesti 24 iltamat ja 16 urheilukilpailut. Johtokunta kokoontui keskimäärin kerran kuukaudessa. Pystyisimmekö me tähän samaan?

Urheilukenttiä oli useampia. Pohjakylään kenttä valmistui v. 1955. Tuohon aikaan hankittiin myös Suodenniemen Seuratalo Oy:n osakkeita. Urheilutalolla järjestetyt tanssi-illat olivat monen yhdistyksen tulonlähteenä aina 1980 –luvulle asti. Seuralla oli myös kioskitoimintaa 1950-luvulla.

Menestyneitä urheilijoita on vuosien varrella ollut useita. Heistä mainittakoon Kaarina Kangasmaa (e. Koivuniemi), Jaakko Tuori, Johanna ja Jenniina Halkoaho ja monet muut kansallisen tason yleisurheilijat ja hiihtäjät. Parin viime vuosikymmenen ajan seurassa on kilpailtu myös pöytätenniksessä ja salibandyssä. Joku juttu on aina ollut se suosituin, tällä hetkellä salibandy ja lasten urheilukoulu.

Tämän ei ole tarkoituskaan olla historiikki, vaan pieni katsaus menneeseen. Pöytäkirjat ovat tallella ja sihteerit ovat keränneet runsaasti lehtileikkeitä – ehkä jonain päivänä niistä kootaan se historiikki. Urheilutalon ravintolapuolella on lasivitriini, johon olemme koonneet pienen otteen seuran historiasta. Varttuneeseen keski-ikään ehtinyt Suodenniemen Urheilijat r.y. on liikuttanut tuhansia ihmisiä ja toivottavasti myös ´´juurruttanut toverihenkeä jäseniinsä´´ .

Selja Kallio